Historisk Tidsskrift
Copyright © by Den danske historiske Forening.

UNIVERSITETSSPECIALER I HISTORIE 2003

VED

ERIK JØRGENSEN

104:1, 290-304.

Se litteraturfortegnelse i pdf-format

Københavns Universitet

Kristian Palle Hansen: Kronborg fæstning - formidlingsprojekt om fæstningen gennem 600 år.

Søren Valdemar Nielsen: Den nationale historieskrivning i Danmark og Sverige 1826-1922. En komparativ analyse af den nationale tendens i danske og svenske historiefremstillinger.

Lars Michael Mørch: Fra konsensus til nymoralisme - historieformidling af de tyske flygtninges ophold i Danmark i dansk dokumentarfilm i perioden 1949-2003.

Eva Löck Jochimsen: Den italienske revisionsdebat - en analyse af den italienske debat om la Resistenza's betydning.

Steffen Harpsøe: Tøndehjelmens tyranni. En dekonstruktion af heraldikkens årsagsforklaring.

Thomas Lauridsen: Myten om modstand. En undersøgelse af modstandsbevægelsens bidrag til grundfortællingen i perioden 1940-46.

Sarah Lange Spøttrup: Ny Holocaust og holocaustfornægtelse i USA.

Louise Agger: Fra national identitet til demokratisk dannelse. En analyse af dannelsesidealerne i faghæfterne for historie i folkeskolen 1960-2002.

Kerstin Wilhelmina From: Biografiens videnskabelige karakter. En undersøgelse af udvalgte danske historiske biografier fra 1992 til 2001.

Camilla Sieljaks: Hannah Arendt og de nye historikere - en undersøgelse af den alternative historiediskurs i Israel og dens evne til at udfordre den zionistiske diskurs.

Birgitte Ilsøe Andersen: Frie mænds tale - Det athenske demos' etniske identitet belyst gennem de attiske retstalere.

Sisse Bjerre Jensen: Proxenia institutionens karakter og funktion på Delos i hellenistisk tid.

Jakob Petersen og Steen Petersen: Kejser Nero - en kunstner på magtens tinde.

Egon Bregninge: Kejser Valens' goterpolitik.

[p. 291]

Stig Andersen: Securitas Reipublicae - En mentalitetshistorisk undersøgelse af Kejser Julians restaurationspolitik og frafald fra kristendommen.

Qasim Ali Sikandar: Qutayba ibn Muslims erobring af Centralasien. Et opgør med den traditionelle forståelse af den tidlige muslimske erobring af Centralasien.

Mikkel Hvass: Itzaernes oprindelse, Chich'en Itzas grundlæggelse, styreform 850-900 og fald. - En diskussion af problemer med den traditionelle udlægning af Itzaernes og Chich'en Itzas historie.

Pelle Stampe: Nationalisme i middelalderens England? Udviklingen af statsmagten og national identitet i England ca. 1150 - ca. 1307.

Lisa Peluffo Johansen: Kampen om messen. En analyse af Poul Helgesens synspunkter om messen overfor prædikanternes.

Mogens Christensen: Kristendom og kongedømme. En studie over de juridiske og teologiske forudsætninger for kirkens statslige instrumentalisering under den danske konfessionalisering indtil ca. 1630.

Lise Gerda Knudsen: Pest i Danmark - en kirkebogsundersøgelse af pestepidemien på Sjælland, Lolland-Falster og Bornholm 1653-57.

Anette Eriksen: Christian V's tapeter. Skånske krig i ikonografi og litteratur.

Peter Thor Andersen: Foged og troldmand - et mikrostudie om bondefogeder, landsbyspændinger og trolddom i slutningen af 1600-tallet.

Lars Vangen Christensen: Dronningen i tugthuset - rygter, bedrag og forståelsesverdener i 1700-tallets Danmark.

Martin Bork: Det gode materielle liv. En undersøgelse af den materielle kultur og den statusmanifesterende konsumtion hos bønder ca. 1750-1850.

Jakob Ingemann Parby: Ambitionens disciplinering - Embedsmænd og forfattere i det litterære system i Danmark 1750-1800.

Rune Holst Scherg: »Synd, Forbrydelser og Laster«. Menneskeopfattelser og kriminologiske diskurser i første halvdel af 1800-tallets Danmark.

Rasmus Glenthøj: Dansk national identitet i borgerskabet 1807-1814.

Jan Henrik Hatt-Olsen: William Blakes kosmos.

Adam Strangfelt: Balkaniseringen af Balkan. En historisk undersøgelse af den vesteuropæiske perception af Balkan med særlig vægt på rejselitteraturen i perioden 1792-1918.

Henriette Bülow Jensen: Fængselsbygninger og strafferet.

Nils Raahauge: Forensiske undersøgelser - strømninger i dansk retsmedicin i det 19. årh.

[p. 292]

Anders Bloksgaard: Dansk Strandingshistorie. Den enes død - den andens brød. En definition og analyse af dansk strandingshistorie ca. 1800-2000.

Claus Reinholdt Andersen og Ole Ditlev Nielsen: »For Landet, for vigtige Sager« - Martin Lehmanns dagbog 1811-1831.

Jørn Iversen: Vold og ære. En undersøgelse af retssager om vold og æreskrænkelser fra tre nordsjællandske sogne i anden halvdel af det 19. århundrede.

Arn Bjørnsfeldt: Kristne bevægelser i Køge 1870-1910.

Rasmus Mathiasen: Ordet og Gerningen. Kristen filantropi i Københavns Indre Mission 1875-1915.

Rune Egeberg Larsen: Socialdemokratiets ideer om det politiske demokrati fra 1878 til 1915.

Susanne Krogh Jensen: Borgerskolen og Betalingsskolen - en mikrohistorisk undersøgelse af de kommunale grundskoler i Køge i slutningen af 1800-tallet.

Jeanette Godske: Privat og offentlig hjælp i aviserne. En komparativ analyse af udvalgte aviser i 1891 og 1911.

Helle Maj-Britt Møller: Den indremissionske tro og livsopfattelse et socialt samlingspunkt. Et bidrag til Indre Missions historie og virke i årtierne omkring år 1900.

Dorthe Chakravarty: Et spørgsmål om børn? En undersøgelse af den danske børnebegrænsningsdebat 1900-1930.

Søren Boye: Makedonien 1903 og Kosovo 1999. En komparativ analyse af de to konflikters væsen.

Mikkel Thrane Lassen: Kommunismens Kult. En undersøgelse af den religiøse kerne i kommunismen med særlig henblik på DKP i perioden 1917-1956.

Abdullah Simsek: Det kemalistiske regimes grundlæggelse & politisk opposition i Tyrkiet, 1919-1926.

Mikkel Bruun Pedersen: Venstres socialreform - en undersøgelse af de politiske motiver bag regeringen Neergaards sociallovgivning med særlig vægt på Aldersrenteloven af 7. august 1922.

Kristina Johansen: Man's Duty to Posterity - En sammenlignende studie af de eugeniske foreninger i Oxford, Cambridge og Stockholm.

Casper Licht: »Man kan ogsaa købe Guld for dyrt«. Dansk Idræts-Forbund som samfundsduelig organisation: Idrættens rolle i det moderne samfund, belyst ved en historisk analyse af Castenschiolds tid som formand for DIF 1922-1941.

Torben Jørgensen: Stiftelsen. Personalet i Belzéc, Sobibór og Treblinka.

[p. 293]

Bjørn Schreiber Pedersen: Faren fra luften. En udstilling om de civile luftbeskyttelsesforanstaltninger i Danmark 1940-1945.

Peter Blichmann: Lov om arbejdsforhold - efter tysk ønske?

Henning Møller Nielsen: Politiet og samarbejdspolitikken. En undersøgelse af politiets bekæmpelse af sabotage, spionage og Zerzetsung i perioden fra årsskiftet 1942-43 til 29.8.43 i Århus, Odense og Ålborg med henblik på en diskussion af politiets loyalitet overfor samarbejdspolitikken i pågældende periode.

Jesper Skov: Frit Danmarks tjenestemandsgrupper og det illegale blad Danske Tjenestemænd 1943-1945.

Kim Thomsen: Besat af fortiden - synet på besættelsestiden i de danske aviser.

Michael Winther Hansen: Retsopgøret med de tyske krigsforbrydere.

Kim Drejer Nielsen: Uncle Sam, John Bull og Bjørnen. En analyse af stormagternes politik overfor Danmark samt disses indflydelse på dansk udenrigs- og sikkerhedspolitik 1945-1955.

Mie Andersen: Mødrehjælpen 1945 til 1976. En undersøgelse af de danske mødrehjælpsinstitutioners sociale hjælpeforanstaltninger med særligt henblik på uddannelseshjælp til enlige mødre.

Anne Sofie Lauritzen: Politiske kulturer i Sri Lanka: samspillet mellem voldelig konflikt, politik og identitet - En kritisk analyse af de politiske og religiøse lederskabers rolle i konflikten i perioden 1948-2003.

Mikkel Max Hansen: Den Koreanske Katalysator - Korea-krigens indflydelse på amerikansk sikkerhedspolitik, især overfor Europa.

Sarah von Essen: »Nato sikrer freden«. Atlantsammenslutningen 1950-60.

Andreas Bruun: Amerikanske militære installationer på Færøerne 1950-1961 - med særlig henblik på sammenhængen mellem LORAN-C og Polaris-projektet.

Kenneth Marloth Mou: Elitesportssystemet i DDR - Systemets organisation, udvikling og anvendelsesmuligheder i 1950erne og 1960erne.

Signe Zeuthen Bruun: Mediernes behandling af polioepidemien i København efteråret 1952.

Mimi Karina Molbech: Sundhedsmyndighedernes håndtering af polioepidemien i København i 1952.

Jørn Søgaard: Internationalisering »A la carte«. Internationalisering af uddannelsespolitikken for videregående uddannelse i perioden 1953-2002, med særligt henblik på OECD og EU.

Nicholas Wood: Forholdet mellem Storbritannien og USA under Suezkrisen 1956 - en analyse.

[p. 294]

Anette Forsingdal: Genoptagelsen af en gammel kontakt. En analyse af Danmark og Ghanas relation under Kwame Nkrumah 1957-1966.

Michael Bruun Andersen: Hvem støber kuglerne? - Markedssekretariatets rolle i dansk markedspolitik mellem EEC og Nordek i 1967.

Thomas Vesterdorf: Europæisk økonomisk og monetær integration, 1969-1999; fra Haag til Maastricht.

Henning Lund: At være sig selv men ikke sig selv nok - en analyse af magt og opdragelse i den danske folkeskole i perioden 1987-2000.

John Busse Jensen: Dansk Forsvar Ved En Korsvej. Materiel- og personalemæssige strukturændringer i forsvaret efter den kolde krig - en læsning af forsvarsforlig i perioden 1989-2002.

Frederik Jacobsen: Golfkrigen og nyhedsmedierne - Mediestyring, manipulation og selvcensur.

Hans Martin Rasmussen: Fodboldens skæbne i et liberaliseret medielandskab. UEFA Champions League - og den europæiske topfodbolds historie siden 1992.

Rikke Dan Jensen: Dansk udviklingsbistand i en politisk verden.

Lone Goul: Brown v. Board of Education. Det amerikanske skolesystem i forandring.

Martin Maaløe: Gentager historien sig? - paralleller og divergenser i to afrikanske folkemord.

Kaspar W. Olesen: De humanitære krige - anvendelsen af humanitær intervention 1990-2003.

Aarhus Universitet

Annemette Winther: En politisk historie? Gymnasieskolernes undervisning i samtidshistorie under den kolde krig.

Pia Stæger-Holst: Udviklingen i gymnasiets historieundervisning 1917-1987.

Bertel Nygaard: Karl Marx' opfattelse af den franske revolution - herunder en analyse af hans statsbegreb.

Mikkel Knudsen: Clio i Hollywood. En analyse af tre historiefilm og deres repræsentation af USA's fortid.

Pernille Roholt: Et nationalt gennembrud i Danmark. Hvad, hvordan og hvornår? - et forsøg på en diskursanalytisk forklaring.

Nikolaj Petersen: Patronage inden for borgergruppen i det klassiske athenske samfund.

Anja Drud Meineche: Den gifte kvinde i offentlige rum. En beskrivelse af athenernes syn på hustruen i perioden 463-300 belyst gennem tragedie, komedie og retstale.

[p. 295]

Ole K. Jakobsen: Patron-klientforholdet i senrepublikken - en undersøgelse af dets økonomiske, politiske og sociale betydning.

Jakob Drud: Trusselsbillede og politik. - Romernes opfattelse af germanerne 58 f.kr. - 98 e.kr.

Søren Nicolaj Handerup Hansen: Fra oaseby til regional stormagt og Palmyras oprør under Zenobia.

Palle Rasmussen: »Den store kriger sin hird beriger«. Gaver og gæstebud, slægtsalliancer og embeder. En analyse af samfundsmagten i Danmark i det lange 12. århundrede.

Helena Rotvig Kristiansen: Kirkens forhold i det Norrøne Grønland. Kirkens position og betydning som en del af bosætningens etablering, udvikling og ophør.

Merete H. Sørensen: Limfjordslandet som økonomisk region i senmiddelalderen.

Inge Grundtmann: Sander Leyll. En entreprenør i det 16. århundrede.

Stine Jakobsen: Trolddom og vold. En analyse af to kriminalitetsformer i Danmark ca. 1550-1650.

Bitten Albæk Jensen: ...for begangen Synd mod 6te Bud - en undersøgelse lejermålssager i Viborg købstad og på to private godser fra Danske Lov af 1683 til 1812.

Thomas Kløcker: Myten om Kina. - Danskernes opfattelse af Det kinesiske Rige og dets befolkning 1730-1930.

Nanna Binow Poulsen: Fra bonde til borger. En analyse af frihedsdiskursen i 1780'ernes progressive reformdebat og dens borgerliggørelse af den danske bonde.

Anne Louise Hyldal: Formelle og uformelle strukturer under den sene danske enevælde med særligt henblik på Proprietærfejden.

Agnete Nørskov Nielsen: Navigationsteknikker anvendt i Asiatisk Kompagnis sejlads på Indien 1789-1799. En teknologihistorisk analyse med særligt henblik på indførelsen af observeret længde.

Martin Høegh Mortensen: At bestige Zion - en analyse af den jødiske nationale udvikling i perioden 1789-1917 med specielt henblik på zionismen.

Brian Wiborg: Hobro og de nørrejyske købstæders økonomiske udvikling 1800-1870.

Anne Hørlyck Jensen: Motiverne til fattigloven af 1803 i Danmark. Kamp mod betleri, udnyttelse af spildt arbejdskraft eller omsorg for den fattige?

Allan Olsen: Nottingham Unions relationer til luddismen. En undersøgelse af forholdet mellem tidlige fagbevægelser og den luddistiske aktivitet, der udfoldede sig i Nottinghamshire fra 1811 til 1817.

[p. 296]

Jesper Larsen: Borgernes repræsentanter. En analyse af købstædernes valg af borgerrepræsentanter 1838-1868 i lokalt og nationalt perspektiv.

Mette Høyrup: Disposition eller infektion. Opfattelsen af tuberkulose i Danmark 1850-1920.

Gertrud Pagh Jensen: Estruptidens presseforhold. En analyse af presselovgivningen og de i Ugeskrift for Retsvæsen og Højesteretstidende publicerede pressesager i perioden 1875-1894.

Mikkel Winther: En afgørende investering - Ledelse og udvikling i Schouw & Co. 1878-2002.

Mette Brønserud Larsen: En analyse af forestillinger og erfaringer blandt danske sømænd og officerer i Congostatens tjeneste 1885-1920.

Mette Østerberg: Den levende Omhu for Næstens Barn. En undersøgelse af livet på opdragelsesanstalten Flakkebjerg Institut 1907-1922 med særlig henblik på forstanderens og medarbejdernes relationer til de anbragte drenge.

Ivan Petersen: Østrig-Ungarns Balkan-politik i perioden april 1909 - 6. august 1914.

Lars Husegaard: Det armenske folkedrab - myte eller realitet?

Marie Kongskov: Indre Mission på Færøerne 1918-48 - en undersøgelse af bevægelsens historiske udvikling og samfundsmæssige placering.

Gese Friis Hansen: Kampen om loyaliteten - »Haderslebener Kreis« og det tyske mindretal i Sønderjylland.

Peter Mouritsen: Historien som våben - en analyse af Aleksandr Nevskij i Stalin-æraens historieskrivning frem til 1945, med særligt henblik på opgøret med Pokrovskijs tradition og forholdet til Hitlertyskland.

Rikke Margrethe Staghøj Mørup: Børneforsorgen i Aarhus, Aaby og Viby kommuner 1933 til 1939.

Jan Hyldal Christensen: Det tyske mindretal i Nordslesvig 1945-1955 med særlig vægt på perioden 1945-1947.

Pia Gudiksen Hansen: Jens Otto Krag som udenrigspolitiker med særlig henblik på forholdet Danmark-USA (1945-1968).

Anne-Lene Wähling: Bonding with Time - en analyse af James Bond filmenes afspejling af de politiske og samfundskulturelle processer efter 1945.

Christoffer Bredsgaard Lassen: Salvo Lima - en mafiapolitiker? En analyse af forholdet mellem klientelisme, mafia og politik i Italien 1948-1992.

Louise Brøbecher Christensen: Fra forsørger til menneske. En analyse af manden som ægtemand og fader i Alt for Damerne 1949-89.

[p. 297]

Mette Nannastad Ernstsen: Det danske køkken. En analyse af dansk madkultur i 1950erne - årsager og virkninger.

Hans Anton Nygaard: Velfærdsstaten i USA og Danmark i historisk og komparativt perspektiv.

Thomas Dybro Lundorf: Den nationale variabel i Vesteuropæisk integration - en analyse af den italienske integration i Vesteuropa i 1950'erne.

Mette Bonde Eriksen: Småstat i storpolitik. En analyse af dansk stillingtagen til Suezkrisen i 1956.

Mads Peter Fuglsang: Den sino-sovjetiske splittelse i den »ny« kolde krigs historie. En analyse af de udenrigspolitiske relationer mellem Sovjetunionen og Kina 1956-59.

Michael Allan Keissner: Kulturpolitiske ideologier 1961-2001. En undersøgelse af dansk kulturpolitiks rolle i relation til samfundets udvikling.

Berit Fruelund Jacobsen: Danmark og Gatt 1963-1967. En analyse af Danmarks politiske strategier i forbindelse med Kennedy Rundens landbrugsforhandlinger.

John Voldsgaard Jensen: Studenterpolitisk forår og marxistisk spændetrøje - en analyse af studenterpolitiseringen og venstredrejningen på de danske universiteter.

Pernille Mølbach: Da Socialdemokratiet vendte blikket mod Europa. En analyse af Socialdemokratiets EF-politik og af dennes rolle i fastlæggelsen af Danmarks politik i EF 1982-1992.

Charlotte Nexgaard: SED-regimets politiske sammenbrud - SED-regimets og DDR-oppositionens reaktion på DDRs opløsningstendenser fra september til 4. november 1989.

Søren Sander Rasmussen: Junibevægelsen - Den pragmatiske unionsmodstands udvikling i med- og modspil til folketingspartierne, pressen og modstandsmiljøet.

Andreas Hjorth Frederiksen: Etnicitet, konflikt og asymmetri - strategier og dynamikker i Kosovo-konflikten.

Anders Junker Nielsen: Reformer af EU's fælles landbrugspolitik i 1990'erne - en analyse af internt og eksternt pres.

Lea Glerup Møller: Onde Mødre - Stakkels Fædre? - Konstruktionen i 1990'ernes offentlige debat af moderskab og faderskab over for barnets ret.

Tinne Langballe Madsen: Italiens forhold til den europæiske integrationsproces, en poststrukturalistisk analyse af den italienske ratifikationsdebat om Maastricht-Traktaten.

[p. 298]

Line Dahl Olesen: Women's Agenda - en diskursanalytisk inspireret undersøgelse af Northern Ireland Women's Coalition i Northern Ireland Forum for political understanding and dialogue 1996-1998.

Maja Svankjær Thagaard: Det Kemiske Kontrolregime - En undersøgelse af implementeringen af Konventionen om kemiske våben med henblik på regimets status og rolle i det internationale system.

Syddansk Universitet Odense

Mads Bjerrisgaard Bundesen: Fjernsynets rolle i den nationale identitetsdannelse belyst gennem en kritisk diskursanalytisk undersøgelse af tv-mediets betydning for besættelsen som nationalt erindringssted.

Christina Nordentoft: Sammenligning af historieformidlingen i tre amerikanske collegelærebøger fra 1999 - set i forhold til hvad National Standards for History anviser.

Jesper Pedersen: »Den middelalderlige by« i 100 års tysk byhistorieforskning 1870-1970.

Susan Drud Jepsen: Organiseringen af og handel med italisk terra sigillata i perioden 50 før vor tidsregning til begyndelsen af 2. århundrede belyst ved hjælp af stempelnavne: en lokal-, regional- eller interregional handel?

Jens Gydelund Andersen: Henchir Mettichindskriften.

Thomas Rønn: Konstantin den Store og legitimeringen af et dynasti.

Henrik Kristensen: Tempelriddernes udvikling. En analyse af kirkens udvikling mod et eget voldsmonopol. Med et specielt syn på St. Bernard af Clairvaux' tekst »De Laude Novae Militiae«.

Henrik Madsen: Fra den ny verden til USA. En undersøgelse af europæisk identitet som den kommer til udtryk i europæernes Amerikadiskurs 1750-1800. - Magisterkonferens.

Mette Beck Rasmussen: Den danske orlogsflåde, 1801-1807.

Mads Lindevall Kristiansen: De danske vækkelser - en historiografisk analyse af forskningen i de danske vækkelser i første halvdel af det 19. århundrede.

Henrik Stokport Gräs: Frederik Dreiers Frihedsbegreb - en begrebsmæssig analyse af Frederik Dreiers politiske teori.

Elly Andersen: Hvad delte godsejerne? En teori om og en analyse af godsejernes selvforståelse i perioden 1849-1919.

Mogens Filtenborg Nielsen: La questione meridionale. Syditaliens underudvikling med særligt henblik på forklaringer.

Claus Ankjær Andersen: Kaare Klint (1888-1954). Skoledanner eller dannet skole?

[p. 299]

Johan Tinus Hauge Enggrob: Afkriminaliseringen af homoseksualitet i Danmark 1912-1933. En undersøgelse af om Foucaults teori om seksualiteten og dens italesættelse kan implementeres i forløbet omkring afkriminaliseringen af homoseksualitet 1912-1933.

Susanne Dyrhoff Nyegaard: Forbundne bestyrelser i Danmark 1919-33.

Lene Tønder Buur: Sukkerordningerne 1930 og 1932. En analyse af en politisk beslutningsproces i samspil med erhvervsorganisatoriske kræfter.

Rasmus Bruun: Kønnet i den danske sterilisationspraksis - en undersøgelse af kønskategoriernes betydning for kønsfordelingen i den sterilisationspraksis, som udviklede sig med hjemmel i åndssvageloven fra 1934.

Winnie Maria Bak: De sjællandske forældreforeninger og sterilisationsdebatten i 1930'erne og 1940'erne.

Rasmus Jørgensen: Hitlers beslutning om at angribe Sovjetunionen. Ideologi eller militær strategi?

Dirk Andresen: Das Kriegstagebuch des Wiener Polizeibataillons 322.

Jacob Thøger Michelsen: Idrættens projektarbejde. - En undersøgelse af fritidsidrættens sociale og kulturelle projekter fra 1949-2000.

Tania Rettig: Socialdemokratiet og Nationalstaten. - En undersøgelse af nedgangen i vælgertilslutningen til Socialdemokratiet i sidste halvdel af det 20. århundrede som en konsekvens af nationalstatens svækkelse.

Thomas Bjørndal: Danske politiske partiers brug af og holdning til folkeafstemningsinstituttet i perioden 1953-1993.

Pia Lundgaard Rasmussen: De ungarske flygtninge. En analyse af motiverne bag dansk flygtningepolitik 1956-1957 samt af Dansk Flygtningehjælps oprettelse.

Tanja Krebsø: Lærebøger og reformer i gymnasiet i perioden 1963-1987.

Lars Kjær: Fra privat sygeforsikring til offentlig sygesikring. Et politisk projekt? Udviklingen af den offentlige sygesikring i Danmark 1964-1971.

Benni Nielsen: Danmarks deltagelse i det internationale miljøsamarbejde i FN og EF regi, 1968-1973. Danmark som foregangsland?

Jens Groth Johansen: VSs holdning til de kommunistiske lande.

Lars Brandstrup Nielsen: Fragmenteringen af den danske venstrefløj.

Christian K.H. Jensen: IRA - et synspunkt i forandring gennem 30 år.

Kirstine Corneliussen: National identitet og den danske EU-debat i årene 1972-2000.

[p. 300]

Rikke Kristensen og Heidi Maglekær: Dansk Udlændingepolitik. - Udvalgte danske partiers holdninger til udlændingepolitikken i perioden 1973-2001.

Rasmus S. Larsen: Det radikale Venstres opfattelse af militær- og sikkerhedspolitik 1979-99 - fra terapeutisk til pragmatisk aktivisme.

Christian Jacob Hansen: Subsidiær beskyttelse i den danske udlændingelov 1983-2002.

Lars Rasmussen: Konflikten mellem Ba'th-styret og den islamiske opposition i Syrien under Hafiz al-Asad - hvad var årsagerne til konflikten, og hvilken betydning havde religion i modstandskampen?

Thomas Bruhn Hansen: Fornuftens formulering - Den danske meningsdannelse omkring Golfkrigen set gennem Berlingske Tidende og Politiken.

Thomas Ramsgaard: Ud af skyggen - Den danske Baltikum-polittik 1990-2003.

Kirstine Nicoll Sinclair: Hizb-ut-Tahrir i Danmark. En undersøgelse af et dansk-islamisk udtryk.

Dennis Windfeld: Finansieringen af Al-Qaidas netværk og svage stater.

Mette Rosengaard: Døve i et minoritetsperspektiv.

Syddansk Universitet Esbjerg

Birgitte Thorup Helgren: Dronninglund Kommissionens domsafsigelse. En analyse af de dømte og motiverne bag deres kriminalitet omkring 1840.

Anne Lif Lund Jakobsen: Limfjordens fiskeri 1890-1925 - biologi, økonomi og forvaltning.

Mona Jensen: Fredsbesættelsen 1940-43 set fra besættelsesmagtens synspunkt og belyst gennem samarbejdet mellem politi og værnemagt i Esbjerg.

Roskilde Universitetscenter

Erling Frederiksen: Bidrag til konstruktionen af en materialistisk oldtidshistorie - om gidsler, krigsstrategier, våbendestruktion, formuer, opbevaring af kød og bygning af voldanlæg i dansk oldtid.

Liselotte Vestergaard Hvidberg: Cistercienserne og deres jordtransaktioner i det 12. århundrede i Danmark og Burgund.

Michael Høyer Lorentsen: Fra borger- til menneskerettigheder. Integreret med filosofi.

Allan Kørboe Jensen og Jeppe Stampe: P.A. Heiberg og den borgerlige offentlighed - en analyse af Rigsdaler-Sedlens Hændelser. Integreret med dansk.

[p. 301]

Mette Mortensen: Kvindeliv i Peder Madsens Gang - en undersøgelse af udvalgte kvinders vilkår, strategier og muligheder i en københavnsk gade omkring 1870.

Anne Folke Henningsen: »En Straalende Juvel i Frelserens Krone« - Civiliseringsbestræbelser i Den Frie Østafrikanske Missions frelsevirksomhed i Natal-og Zululand 1889-1899.

Mogens Bo Hansen: Gårdmandsklassens politiske gennembrud 1894-1905/08.

Maria Dohlmann: At stille Barnet i Midten. Børnesag, børneforsorg og Ludvig Beck og Andreas Bojes børnesagsarbejde 1900-1940.

Nikolai Lübich: Befolknings- og abortspørgsmålet i en socialdemokratisk reproduktionspolitik. En studie af befolknings- og svangerskabskommissionens arbejde og tilblivelse 1920 til 1939.

Peter Wittenkamp: Debatten om ungdommens moral under besættelsen.

Rasmus Nielsen, Rasmus Hyllested og Søren Christiansen: De danske landssvigere efter befrielsen.

Charlotte Rosenberg og Maria Schou: Hjemmeværnet. Fra tidernes morgen til tidernes skiften.

Sidsel Nyholm og Mads Stougård Kristiansen: »Det hvide Hus oplyser...« - et studie af Jyllands-Posten og Politikens dækning af Vietnamkrigen. Integreret med journalistik.

Siff Hansen: Peace, love og væbnet kamp? Om kontinuiteten mellem det vesttyske ungdomsoprør og terrorgruppen Rote Armee Fraktions væbnede kamp.

Lise Bjerre: »...hvis rollen som det tredje netværk skal udfyldes.« Historien om dansk frivillighedspolitik 1982-2001. Integreret med socialvidenskab.

Anna Lolle (sammen med en studerende fra Internationale Udviklingsstudier): Den etniske konflikt i Sri Lanka. Integreret med Internationale Udviklingsstudier.

Andreas Höfer Petersen: Immigrationsbegrænsningens kunst. Brugen af udenrigs- og udviklingspolitiske redskaber i europæisk migrationspolitik efter den kolde krig. Integreret med Internationale Udviklingsstudier.

Jeppe Juul: Forbrugerbølger i Danmark. Integreret med socialvidenskab.

Tomas Skov: Luchando por el Senor - et studie i krydsfeltet mellem historie, tro og mening blandt evangeliske kristne i Ixcán, Guatemala. Integreret med Internationale Udviklingsstudier.

[p. 302]

Dorte Tietze og Lisbeth Inge Cardoso: Vi har ret til at kalde os mayaer - et procesorienteret studie af en politiseret mayaetnicitet i Guatemala. Integreret med Internationale Udviklingsstudier.

Mette Annelie Rasmussen: Keep the Window of Hope open. Integreret med kommunikation. På engelsk. (Om folkeskolen i Zambia og bekæmpelsen af HIV/AIDS).

Aalborg Universitet

Nikolaj Stenkjær: Den danske revisionisme - med særligt henblik på holocaustbenægtelsen.

Jane Lanng: Livet på landet - den romerske villa 100 f.Kr - 100 e.Kr.

Casper Døssing og Palle Thomsen: Gaius Julius Cæsar - Hans selviscenesættelse.

Charlotte Nøhr Østergaard og Anne Christoffersen: Bydannelse: Handelspladser, byopkomst og byudvikling i vikingetid og tidlig middelalder.

Camilla Grand Mortensen Bitsch: Det Simple Liv. Cisterciensernes syn på kunst og arkitektur i perioden 1098-1188.

Nadia Monique Duthiers: Troubadourernes Hjerteblod - en analyse af det høviske kærlighedsideal i højmiddelalderen.

Maren Lytje: »Og døden skal ikke få magt«: Et forslag til at se tid i historien: Genbesøg i Middelalderen.

Johannes Madsen: De uovervindelige - en undersøgelse af den osmanniske ekspansion i perioden mellem 1453 og 1552.

Maibritt Rohde Christensen: De jyske bisper under den danske reformation 1500 - 1536.

Marianne G. Hougaard og Ulla Egeskov: Dannelsesrejser set i et religiøst perspektiv i perioden 1559-1623.

Jakob Ørnbjerg: Jens Bangs forhold til Aalborgs magistrat og købmandsaristokrati 1605-44.

Lil Dochedahl Sørensen: Slår bro fra kyst til kyst - den danske arbejderbevægelse og arbejdsindvandringen til Danmark 1871-1914.

Tina Kjær Bach: En morgengave - kvindevalgretsdebatten i rigsdagen 1886-1908.

Erik Laursen: Aalborg Fattiggård 1891-1912.

Asbjørn Bentssøn Christensen: En undersøgelse af »Det store krak«, dets natur og årsager.

Christian Th. Trebbien og Thomas Nedergaard-Hansen: Danmark og det nordiske sikkerhedspolitiske samarbejde 1933-1940.

[p. 303]

Lars Haagensen: Landarbejderens syn på arbejderbevægelsen 1920-1950.

Katrine Raunsø Jensen: Historien om tækkemandens datter. Et studie i en kvindes arbejde med og opfattelse af ugifte gravide kvinder i provinsen.

Lars Jensen: De Uværdige - 1930ernes politiske diskussion om valgret og politiske og sociale rettigheder.

Thomas Ulstrup Hedeboe: Var Salazarismen fascisme? Om Portugal under Salazar.

Sune Skov: Adolf Hitler: Politiker og antisemit.

Christian Palsbak Gajhede: På den anden side - den bevæbnede kollaboration i Danmark 1943-1945.

Marie Tranholm Olesen og Lene Købke: Danmark, velfærdsstaten og den kolde krig. Et studie af den kolde krigs betydning for velfærdsstaten 1947-57.

Jacob Holmkær Vrist, Peter Nygaard og Per Reszka Dybbro: Mellem loyalitet og skepsis: En komparativ analyse af Danmarks og Norges reaktioner på og stillingtagen til Koreakrigen 1950-1953.

Gerd Møller Nielsen: Dansk IGAP. En UFO-bevægelse 1965-1975.

Anja Lønne og Camilla Rønning: Den kulturhistoriske vending - den danske faghistoriske debat de sidste 30 år.

Frederik Pretzmann Bøcher: Italiensk terrorisme og kold krig 1969-1978.

Jeanette Starup Pedersen: Slank - den mentale kamp mod badevægten.

Torben Tvorup Christensen: I Danmark er jeg født - hvor har jeg hjemme?

Michael Kallestrup: Grundfos A/S 1994-2000. En historie om dansk industri på vej fra industrisamfund til videnssamfund.

Oversigt over afleverede specialer i 2003

Universitetet Personer Specialer M K
KU 79 77 55 24
AaU 58 58 26 32
OU 42 41 27 15
Esbjerg 3 3  - 3
RUC 27 21 14 13
Aalborg 38 30 20 18
Ialt 247 230 142 105

[p. 304]

Oversigten dækker alle de specialer, jeg i 2003 har udpeget censor til. I 2002 var der 253 studenter, der afleverede speciale, så det er praktisk talt uændret. Forholdene mellem antal afleverede specialer på de forskellige universiteter er vel nogenlunde, som man kunne vente. Dog synes jeg, det er værd at lægge mærke til det ret høje tal på Aalborg Universitet. Selv om det altså er et meget stort antal historikere med hovedfag, der årligt afslutter deres studium, kan man dog stadig undre sig over, at tallet ikke er endnu højere. Antallet af dem, der årligt består eksamen i historisk metode, er langt højere. Dropper de helt ud, eller går de til et andet studium? Om man i øvrigt finder det høje tal positivt eller lidt skræmmende, må nærmest være et spørgsmål om temperament.

Det er stadig en forsvindende del af studenterne, der afleverer gruppespeciale, og andelen af kvindelige specialestuderende ligger stadig på 42-43 %.

Nedenfor har jeg lavet en opdeling på kategorier og perioder. Da man ikke altid ud fra titlen på et speciale kan kategorisere det helt sikkert, er oversigten behæftet med nogle fejl, forhåbentlig ikke for mange.

Historiografi, metode, teori, formidling
20
Oldtid
15
Middelalder
13
Ca. 1500 - 1789
17
Ca. 1789 - 1945
80
1945 -
85

Det er i mindst lige så høj grad som de foregående år den nyere og nyeste historie, der dominerer. Selv om det relativt er små tal, lægger man dog mærke til tredoblingen af specialer i oldtidens historie. - Det store flertal vælger speciale inden for dansk historie, og ganske mange af dem baserer en væsentlig del af specialet på arkivmateriale. Der er dog samtidig en meget lille vækst i andelen af dem, der vælger speciale uden for dansk historie, men man kan ikke påstå, at globaliseringen er slået stærkt igennem.