Historisk Tidsskrift
Copyright © by Den danske historiske Forening.

OVERSIGT OVER SPECIALER I HISTORIE VED UNIVERSITETERNE AFLEVERET I 2000

VED

ERIK JØRGENSEN

101:1, 272-285.

Se litteraturfortegnelse i pdf-format

Københavns Universitet

Carsten Yssing, Empirisk undersøgelse af mulighederne for at anvende geografiske informationssystemer på historiske data.

Jacob Senius Clausen, Omkring en retssag. Arup - la Cour. Traditions- og personopgør i mellemkrigstidens danske historikermiljø.

Tim Struck, Michel Foucaults kritiske refleksioner over det moderne.

Liv Skovholm, Historievidenskabens grænser. Studier i modtagelsen af doktordisputatser i dansk historie 1988-1998.

Peter Gawinski Olesen, Kronborg på nettet - Arbejdsrapport til formidlingsprojekt.

Artur Kolodny, Nationalisme. Benedict Andersons nationalismeteori i »Imagined Communities« vurderet i forhold til to centrale tendenser på nationalisme i den polske historie såvel under 1800-tallets søgen efter uafhængighed som under kommunismen i det 20. århundrede i forbindelse med martspropagandaen i 1968.

Ole Magnus Mølbak Andersen, The Great Mover. Virgin Soil Epidemics and their Consequences.

Birgit Bamberg, Et studie af de frigivne slavers opfattelse af arbejde fra 50 f. Kr. til 100 e. Kr.

Christian Næsby Larsen, Romersk finansadministration. En undersøgelse af den kejserlige finansadministration med særlig henblik på det romerske Spanien i perioden fra 27 f. Kr. til 285. e. Kr.

Jesper M. Rosenløv, Artes Monstrificae - mentalitetshistorisk undersøgelse af antikke konceptualiseringer bag forestillinger om samt udøvelse af magi og trolddom i den romerske verden.

Britta Nilsson, Sidonius Apollinaris - og forandringerne i det gallo-romerske samfund i det 5.årh.

Anders Lundt Hansen, I begyndelsen var ordet. Overgangen fra runer til romerskrift i Danmark 800-1300.

[p. 273]

Helle Sørensen, Det kanoniske slægtskab. En undersøgelse af kirkerettens betydning for den nordiske landskabslovgivning i det tolvte og trettende århundrede.

Merete Schmidt-Jørgensen, Den visuelle Middelalder. En vurdering af Internettet som medium, samt en bibliografi over middelalderbilleder på Internettet.

Steen Schjødt Christensen, Hvad er meningen? Gådefulde kalkmalerier. Vrængende, groteske, obskøne, folkelige - mod- eller medbilleder.

Henning Merrild Nielsen, Hanseaterne og Norge. Tyske købmænds økonomiske og erhvervsmæssige betydning for Norge og det norske folk.

Peter Nicolaj Zibrandtsen, Merchants & Mamluks. Arab Spice Traders in the later Middle Ages.

Eskil Vagn-Olsen, Erik af Pommerns giftermål. Forhandlinger, forventninger og følger.

Henrikke Terp Møllevang, Virginia og John Smith. Europæiske kulturmøder i teori og praksis.

Robert James Sunderland, That Fraternal Intimacy which exists between us. A Study of the Relations between Denmark and the British Kingdoms during the Reigns of Christian IV and James I (IV) with a Description of Anglo-Danish Co-operation leading up to and during the Danish Intervention in the Thirty Years War.

Pernille F. Hasselsteen, Kong Christian IVs Ridderakademi i Sorø og danske adelsmænds udenlandsrejser 1560-1650.

Rune Hein Krøner, International forskning om staten belyst ved den danske stats udvikling i 1600-tallet.

Rasmus Thestrup Østergaard, Magt og ret - Forholdet mellem Danmark og Det Tysk-romerske Rige 1660-1679, med særligt henblik på Danmarks virke på Rigsdagen i Regensburg under Skånske krig.

Johnny Larsen, Den europæiske Union. En analyse af udvalgte aspekter af Europatankens udvikling og forudsætninger fra det 17. til det 20. århundrede.

Lone Jeppesen og Mogens Rostgaard Nissen, Hollandske landmænd i Danmark - bekymring eller beundring?

Mads Henneke Bertelsen, Fornuftens Paryk. En mentalitetshistorisk undersøgelse af 1700-tals klædemåder.

Lars B. Struwe, Dansk sikkerhedspolitik i anden halvdel af 1700-tallet - set i lyset af den militære udvikling i Europa, og moderne teorier om alliancer.

Thomas Lyngby, Den sentimentale patriotisme. Slaget på Reden og H.C. Knudsens Patriotiske Handlinger.

[p. 274]

Martin Lasse Hansen og Trine Westergren, De kyndige hænder. En analyse af udviklingen af et autoriseret jordemodervæsen, samt undersøgelse af spædbørnsdødeligheden og jordemødrenes virke fra 1787-1833 i fem sogne i Danmark.

Christine Rosenørn Overgaard, Landbrug og teknik 1800-1960. En speciel museumsudstilling - museumsudstilling som speciale.

Anders Klinge Termansen, Englandsbilledet i den danske opinion 1830-1864. En bevidsthedshistorisk undersøgelse af ytringer om England i den offentlige diskussion.

Christian Theilmann Møller, NEPAL, gurkhaerne og E.I.C. 1840-1860.

Ulf Christensen, Bestemmelse af Cubas fremtid: 1844-1861. Selvstændig nation, stat i USA eller spansk koloni.

Kristine Transe Rasmussen, Asylbevægelsens start i Danmark. Baggrunden for oprettelsen af de første børneasyler. Hvilke strømninger og karakteristika var foregangsmændene påvirket af?

Claus Jørgensen, Nonqavuses drøm. En diskussion om et 1800-tals afrikansk samfunds tilværelsesforståelse og religiøse forestillingsverden.

Heidi Juul-Hansen, Darwins evolutionsteori blandt danske naturvidenskabsmænd 1860-1880.

Hans Christjan Skov Larsen, En mangfoldighed af opgaver. En studie af det amtskommunale selvstyre 1868-1898 eksemplificeret ved Holbæk Amtsråd.

Anders I. Damgaard Knudsen, »De Velbaarne og de Belastede«. På sporet af den danske eugenik 1880-1925.

Tatjana Lichtenstein, Jews on Display. Jewish Representations in Copenhagen 1900-1921.

Bruno Christensen, Antitrust-paradokset.

Peter Lassen, Myten om Oktober Bolsjevikkernes brug af historien til magtlegitimering belyst gennem en analyse af Oktoberrevolutionens 10-års jubilæum.

Thomas Ebert Bendixen, En undersøgelse af de danske frivillige korps 1918-1937. Med særligt henblik på Akademisk Skyttekorps; Socialdemokratiets og Det radikale Venstres syn på korpsene samt baggrunden for korpsforbudet.

Sune Pedersen, Kampen for fred. Den liberale fredsbevægelse i Danmark 1919-1960.

Svend Christensen, Korporatismedebatten i Danmark 1926-1936.

Daniel Bøgsted-Møller, Strategisk sikkerhed og økonomisk uafhængighed. Japans udenrigspolitik 1930-38.

Mette Rørmann Jensen, Illegale aborter i Danmark i 1930'erne.

[p. 275]

Claus Bitsch Ellekær Madsen, Forsøget på revision af den danske forfatning i perioden 1936-39. En undersøgelse af det partitaktiske spil under forhandlingerne om en ny grundlov i forfatningskommissionen af 3. februar 1937 i årene 1936-38, særligt de ledende beslutningstageres vægtning af de relevante partimæssige hensyn.

Kirsten Hegner, Danske børnemøbler i perioden 1930-60. Et designhistorisk case-studie.

Anette Ernst, Æstetisk politik eller politisk æstetik. En undersøgelse af den nazistiske kulturpolitiks betydning for det tyske teaterliv.

Svend Christian Rybner, Bag Madrids barrikader. Den politiske magtkamp fra stormen på byen i november 1936 til Largo Caballeros fald i maj 1937.

Thomas H. Bundgaard, Den fjerde våbenart. En undersøgelse og analyse af britisk propaganda rettet mod Danmark 9. april 1940 - 29. august 1943.

Hans-Henrik Siig, De national-socialistiske faggrupper, DNSAP's Arbejdsfront og det danske arbejdsfællesskab. En undersøgelse af Danmarks national-socialistiske Arbejderpartis fagpolitik 1940-1943.

Peter Frantz Kyhn, Danmark og det baltiske spørgsmål 1940-1991.

Marie Leth Rasmussen, Historiografisk analyse af Den store Alliances sammenbrud og starten på Den kolde Krig 1941-1947.

Arne Søren Schmidt-Petersen, Kurt Schumacher: national socialdemokrat eller europæer? En undersøgelse af Kurt Schumachers Europa-konception 1945-1952.

Mogens Folkmann Andersen, Danmark og Europa. Dansk markedspolitik med særligt henblik på Fællesmarkedet i perioden 1957-63.

Nicolai Christian Sørensen, Fra får til ulv. Radikaliseringen af den amerikanske studenterbevægelse i 1960erne med særligt henblik på Students for a Democratic Society.

Thomas Stentoft Bøgh, Mellemfolkeligt Samvirkes frivilligprogram, 1963-1993. En analyse af programmets målsætninger.

Søren Kronholm, Fra totalsanering til bevarende byfornyelse. En beboerorganisations struktur, virke og indflydelse på Indre Nørrebro i 1970'erne.

Lars Nielsen, 50-års jubilæet for befrielsen.

Michael Anders Beier, Danmarks Baltikum-politik: baggrund, mulige årsager og udefrakommende indflydelse samt Danmarks forhold til NATO, CSCE/USCE og EU's forsvarsdimension i perioden 1989-1999.

Nikolaj Harris, NATO's udvidelsesproces fra 1990-1994.

[p. 276]

Jens Erik Grøndahl Larsen, Estonia and her Relations with Russia 1989-1996. An Analysis of the interethnic, economic, territorial and Alliance Problems which emerged in Estonia with the Regaining of Independence.

Martin Lund, Danmark i OSCE. Mål og prioriteringer i CSCE/OSCE -medlemskabet i 1990'erne med fokus på formandskabet i 1997.

Henriette Nellemose, Modernitetens skyggesider.

Aarhus Universitet

Bo Heine Jensen, En undersøgelse af Holocaust-film som historieformidling med udgangspunkt i Alain Resnais' Nat og Tåge, Claude Lanzmanns Shoah samt Steven Spielbergs Schindlers Liste.

Ulla Brun Jensen, B. S. Ingemanns historiske romaner og hans samtid.

Peter Nyborg Olsen, Første Puniske krig. Roms indtræden på verdensscenen.

Erik Engstrøm, Kristne og kættere. En analyse af udviklingen af den ortodokse og den gnostiske kristendom fra omkring 50 til år 313.

Peter Lindskov Andersen, »And they ravaged her Kingdoms and her Privileged Churches« - En diskussion af betydningen af vikingernes angreb på irske klostre i perioden 795-1100 belyst ved udvalgte problemfelter samt en analyse af den historiske debat om emnet.

Oluva Klettskard, »Svå er sagt.«. En analyse af Færeyinga saga i færøsk historiebevidsthed samt en antropologisk, litterær og mentalitetshistorisk perspektivering.

Peter Hørup, En karakteristik af kunstneren Caravaggios menneske- og livssyn set i sammenhæng med hans tids sociale, politiske og åndelige strømninger.

Claus E. Andersen, Machiavellis statsopfattelse.

Kim Sønderborg, Tycho Brahe: videnskab og verdensbillede.

Mikael Krongaard Bauerslund Rasmussen, Snarere mod fred end blodig krig? En politisk-diplomatisk analyse af fredsforhandlingerne i Braunschweig 29.oktober 1625 - 2.marts 1626.

Anne Hedvig Westenholz, Tilgange til grænsedragninger i Asien: Kinas indreasiatiske grænser i 200 år.

Martin Sundbæk Johansen, Landbrugets udvikling i kornsalgsperioden, belyst udfra gårdejer Christen Jørgensens Dagbog 1826-1875.

Rikke Andreassen, Det populære Indien. En analyse af danske populære fremstillinger af Indien fra 1820 til 1999.

Michael Aakær, De »stærke jyders« første konflikter.

Laura Henriette Christine Skouvig, Læseselskabet »Museum« i Weimar 1830-1848. Et læseselskab mellem dannelse og politisk interesse.

[p. 277]

Søren Jacobsen, »The Man on the Spot«, en komparativ studie af konduite- og kompetenceforhold i Storbritanniens etablering af et traktatsystem i Kina, 1840-1869.

Jacqueline Ann Houtved, The Merchant Voice - Takegawa Chikusat and the Protection of the Country of Japan in the Face of Foreign Threat, 1853-1868.

Katrine Frovin Jørgensen, Imperiets sønner. En diskussion af imperiets rolle i drengeopdragelsen i Storbritannien o. 1850-1925.

Søren Tegen Pedersen, Dannelsen af den socialistiske diskurs 1871-1877. Et studie i den tidlige danske socialisme.

Kristoffer Jensen, Dronningen af Skovtofte. En historisk biografi af Thora Esche i særlig grad belyst ud fra hendes gerning som forstanderinde for »Magdalenehjemmet«, Indre Missions redningshjem for »faldne Piger«.

Jette Møllerhøj, Hysteriens historie i Danmark 1875-1918.

Conny Gnutzmann Andersen, Alkoholpolitik & afholdsbevægelsens indflydelse herpå i perioden 1880-1917.

Katrine Charlotte Busk, Den første generation af kvindelige akademikere.

Kim Lychau Christensen, Den danske og tyske nationale debat om grænseområdet Sønderjylland/Slesvig 1888-1914 med hovedvægten lagt på de moderates bidrag.

Leif Laszlo Haaning, Forestillingen omkring det nationale i Danmark omkring århundredskiftet - en analyse af nationsbegrebet og dets anvendelse fra 1890 til 1910.

Charlotte Styrup Winther, Det frikonservative Parti 1900-05. En analyse af udvalgte aspekter omkring tilblivelsen af Det frikonservative Parti og dets virke i de første år.

Lisbeth S. Caspersen, »Tallene bag gryderne«. Ernærings- og husholdningsoplysning i Danmark, 1890-1990.

Lina Maibritt Christiansen, Kærligheden som »drivfjederen i alt«. Træk af udviklingen i Harald Giersings menneskesyn ud fra analyser af udvalgte værker på socialhistorisk baggrund.

Trine Jansen, Komintern og dannelsen af de skandinaviske kommunist-partier (1919-1924).

Lene Togeby Gottlieb, Dansk ILO-politik 1919-1939.

Jan Baltzersen, Den britiske mindekultur efter 1. Verdenskrig belyst generelt og for en enkelt bys vedkommende.

Mads Rykind-Eriksen, Højskolen i den samfundsmæssige moderniseringsproces - en behandling af højskoleverdenens ideudvikling ca. 1920-1955 belyst særligt ud fra Engelsholm Højskoles oprettelse og virke.

[p. 278]

Lars Zimmer, Debatten om det danske forsvar med særligt henblik på Socialdemokratiet 1929-1948.

Jakob Knudsen, For Gud, Konge og Fædreland - eller når politik bliver kultur. Kulturstrømninger og -problemer i Det Konservative Folkeparti i 1930'erne.

Erik Thorbjørn Aagaard Nielsen, De dansk-britiske handelsoverenskomstforhandlinger i 1930'erne - quod licet Jovi non licet bovi?

Magnus H. Helgason, Beboelsesudviklingen i Island set i relation til fiskeriet ca. 1930-1970.

Andreas N. Sørensen, En undersøgelse af sterilisationer udført på personer med psykiatriske lidelser.

Adam Buttenschøn, Surfingens historie. Fra Hawaiiansk kulturfænomen til moderne sport.

Jesper Kirkenborg, Poulstrup og omegn fra land til by.

Tommy Jakobsen, Kulturpolitikken under Besættelsen.

Teddy Lykke Bisgaard, Borgerskolerne i Århus - og deres vilkår under 2. Verdenskrig.

Ove Wennerberg, De russiske krigsfangers skæbne under Anden Verdenskrig.

Jane Søndergård Gude, Paul Kanstein og hans embedsførelse under den tyske besættelse af Danmark 1940-43.

Thomas Lenler-Eriksen, Dansk-Tysk Forening og dens tyske forbindelser.

Anita Lehmann Andersen, Venstres Europapolitik - en analyse af partiet Venstres stillingtagen til europæisk samarbejde 1945-60.

Dorte Dalkjær Hansen, Danmark og oprettelsen af staten Israel. En analyse af den danske politik i forhold til oprettelsen og anerkendelsen af staten Israel 1947-1950.

Klaus Peick, Adenauer og det tyske spørgsmål.

Klaus Holst Johansen, Kampen om Indre By. Københavns indre by fra sanering til bevaring - og planlæggeridealerne bag.

Ole Vestergaard Jensen, Fra fascination til frygt og oprør. Atomspørgsmålets belysning i danske dagblade 1945-1965.

Ann Berry-Mejsner, Den kolde krig og Sydøstasien 1950-73: USA's engagement i Vietnam og perceptionen af den kommunistiske trussel.

Nikoline Ridder Christensen, Atoms for Peace & Pax Americana. En analyse af USA's fredelige atompolitik overfor Vesteuropa med særligt henblik på Danmark, 1953-1963.

Jane Finnerup Johnsen, American Foreign Policy and the Suez crisis of 1956; A historical analysis of U.S. foreign policy aspects during the Suez crisis, based primarily on original American archival material.

[p. 279]

Mads Holleufer, Forsvar for velfærd. Socialdemokratiets og fagbevægelsens debatter om Europapolitikken 1957-72, med særlig vægt på velfærdstemaets betydning

Winnie Sørensen, Australsk national identitet gennem 3 årtier. En historiografisk oversigt.

Nina Bønløkke Adamsen, Kommunalreformen på Østdjursland - dannelsen af Grenaa Kommune 1962-1970.

Bjarne Tersbøl, Den sorte terrorisme i Italien 1969-74 - terrorisme, stat og demokrati.

Simon Valentin Mortensen, Amerikansk strategi 1969-75 - en udenrigspolitisk analyse af Nixondoktrinen og det triangulære diplomati belyst især ud fra sino-amerikanske mødereferater og teoretisk behandlet ud fra klassisk realisme og teorien om imperial overbelastning.

Jakob Langsa, Slutspillet om ØD-projektets demokratisk styrede fonde. En videnskabsteoretisk undersøgelse af virkelighedsopfattelse og magt i forbindelse med et demokratisk projekt.

Annette Hønholt, Det tyske mindretal i Belgien. Opnåelse og udbygning af autonomi 1968-1993.

Peter Marlo Rottenborg Werenberg, Fra dobbeltbeslutning til fodnotepolitik. Med udgangspunkt i Folketingets forhandlinger analyseres Socialdemokratiets udenrigs- og sikkerhedspolitik i perioden 1979-1988.

Kristian K. Høgh, Britiske fodboldfans. Teorier og synspunkter på hooliganisme. En analyse af den britiske hooliganisme, og af de forhold som tilhængerne generelt har indordnet sig under.

Mai-Britt Slott Kristiansen, Udviklingen i dansk forsvarspolitik 1989-1999.

Birgitte Herløv Kristiansen, Britisk velfærdspolitik under Thatcher og Blair: kontinuitet og konsensus?

Odense Universitet

Majbritt Lykke Pedersen, En analyse af behandlingen af Katyn-massakren i nazitidens Tyskland samt i den dannede vesttyske offentlighed fra 1943 til 1993.

Bettina Buhl, Storebælts kystbebyggelse i jernalderen - som den afspejler sig i det hidtil kendte arkæologiske fundbillede.

Jesper Majbom Madsen, Ændringer i det apuliske landbrug fra Plinius den Yngre til Palladius, 1. årh. til slutningen af det 5. årh. En regionshistorisk undersøgelse.

Jette Blåstedt, Eusebius Pamphilus. En undersøgelse af affattelses- og udgivelsestidspunktet for Bog I-VII. Baseret på en kritisk analyse af den nyeste forskning.

[p. 280]

Ann Christina Hansen, Kong Knud Svendssøn - Et studie af Danmarks politiske forbindelser til Vesteuropa 1066-1086.

Søren Hymøller, Første Korstogs tilblivelse.

Troels Bård Christensen, De nordiske helgenkonger. En undersøgelse af Knud den Hellige, Knud Lavard & Erik den Hellige.

Lene Thygesen Nielsen, Kristendommens udbredelse i Baltikum. Korstog og mission i Baltikum og Ærkebiskop Anders Sunesens rolle heri.

Bo Gregersen, Vejen til episkopatet i 1200-tallets Danmark - et prosopografisk studie af gejstlige karriereforløb i 1200-tallet set i internationalt perspektiv.

Vibeke Erhardsen, Danske kvinders arvekonflikter i det 13. århundrede.

Bo Alf Bergmann Bertelsen, »Thi Kongens Naade er lige som Dug paa Grassit«. En Biografi over Henrik Below (1540-1606) til Spøttrup.

Adam Tybjærg Schacke, Enkelt- og enestegårde på Fyn - i dyrkningsfællesskabets tid.

Lisa Lykke Hansen, Den problematiske virkelighed. Et studie i danske kvindelige kunstnerliv ca. 1750-1870 baseret på selvbiografisk materiale.

Mette Marie Bitsch Hagesen, Integration af kartoffeltyskerne i perioden 1759 til 1880 - en undersøgelse af integrationsforløbet for de tyske hedekolonister, der i årene 1759-1760 bosatte sig i Frederiks sogn.

Andrea Teebken, Hollandsk eller tysk? Den reformerte menighed i Emden og dannelsen af en tysk nationalbevidsthed i Ostfriesland, 1815-1850.

Lone Hedegaard, De sognekommunale valg 1841-1853. En undersøgelse af bondestandens vælgerpolitiske adfærd i 31 udvalgte sogneforstanderskaber.

Karen Ahrensbach, Dannelsen af den skandinaviske møntunion i 1873 - en analyse af årsager og motiver.

René Langdahl Jørgensen, Fin de siecle - en analyse af begrebet fin de siecle i europæisk perspektiv.

John Rendboe, Dansk Aktieselskabsret til og med 1930. En undersøgelse af interessegruppers indflydelse.

Lasse Top-Jensen, Fjerne danske tropeøer i oprørte vande. Den indenrigspolitiske krise i Danmark i forbindelse med salget af De dansk-vestindiske Øer til USA i 1916.

Michael Andersen, Nation of Islam. En undersøgelse af bevægelsens dannelse i 1930 og dens udvikling frem til 1965.

Martin Lindø Westergaard, »Geduld, Ruhe, Takt und Zähigkeit.« Gesandt Cecil von Renthe-Fink og samarbejdspolitikken i Danmark april 1940 - januar 1941.

[p. 281]

Jørgen Grønvald Laustsen, Forholdet mellem »Danmark« og Sovjetunionen 22. juni 1941 - september 1945 med særligt henblik på Thomas Døssings virke i Moskva 1944-1945.

Mette Sandby Hansen, Valgkampen og det danske folketingsvalg i 1945.

Søren Martin, Konflikten i Sydslesvig efter 1945 - med udgangspunkt i idrætslivet.

Ole Munk Jacobsen, Det radikale Venstres forsvars- og sikkerhedspolitik 1945-1949.

Karina Sørensen, Sydslesvig frit-bevægelsen 1945-1949.

Gitte Hyldahl Nielsen, ALT for damerne. I 1949, 1959 og 1969. En komparativ undersøgelse af ugebladet Alt for damerne i 1949, 1959 og 1969.

Lotte Pedersen, »Sort eller Hvidt«. Dialog 1950-1961. En analyse af Dialog med henblik på at undersøge tidsskriftets kulturradikale tendens.

Mette M. Kjeldsen, Dansk Atomvåbenpolitik 1957-68.

Jeppe Kristensen, Community of Interest. Australia and Britain »east of Suez«, 1966-68.

Brian Bentzen, Chile 1970-1973. En historiografisk fremlæggelse og analyse af Unidad Populars regeringsperiode og baggrunden for militærkuppet d. 11. september 1973.

Jenny Cecilia Strid Lundsgaard, Rødstrømpebevægelsen i Danmark med særlig fokus på bevægelsen i Odense 1971 til ca. 1980.

Martin Iversen, Merrild Kaffe 1964-1989. Etablering, konsolidering, internationalisering.

Henrik Holmskov Nielsen, USA's udenrigspolitik over for Sydafrika, 1977-1988.

Lars Raae Olesen, Udviklingen af det moderne grønlandske sundhedsvæsen. En moderniseringsproces med komplikationer.

Roskilde Universitetscenter

Charlotte Ellesøe Hansen, Videnskabens sande øje. 7 historiske tableauer over den fotografiske gengivelse og iagttagelse af de mikroskopiske organismer. Integreret med molekylærbiologi.

Claus Perregaard, Historiedisciplinen mellem fiktion og fakta. Dialektiske læsninger fra Vico til White. Integreret med filosofi og videnskabsteori.

Anja Mortensen og Torben Christensen, Mennesket i historien og historien i mennesket. Et speciale om historievidenskabens erkendelsesinteresse, set i lyset af N.F.S. Grundtvigs og Paul Ricoeurs tænkning. Integreret med filosofi og videnskabsteori.

[p. 282]

Iben Julie Bech, Den gode historie. En undersøgelse af Alasdair MacIntyres traditionalisme. Integreret med filosofi.

Marie Clemmesen og Annemette Bach, Ukrudt i gartnerstaten - en kritisk analyse af det moderne projekt. For Marie Clemmesens vedkommende integreret med filosofi og videnskabsteori.

Dorthe Nørskov Madsen Bar og Sisse Kristensen, Frihedsmuseet - en analyse af den permanente udstilling med særlig vægt på formidlingen af oplysningen og mindet om frihedskampen.

Suzanne Thomsen, »Tidernes Samling - en udstilling til tiden?« En analyse af en kulturhistorisk udstilling på Roskilde Museum. Integreret med kommunikation.

Dorthe Seifert, What has my Camp in Common with theirs? Anglo American Fiction and Film about the National Socialist Persecution of Homosexuality. Integreret med engelsk.

Stig S. Bjerregaard Pedersen, Skt. Bernard og ærkebispevalget i York 1141-47.

Irene Pless, Forestillingerne om det forfængelige i 1600- og 1700-tallets protestantiske Europa. Integreret med dansk.

Adam Bencard, The Arrangement of the World - an investigation of philosophies and practices in Ole Worm's Museum Wormianum.

Hans Windeløw Møller Mortensen, Historien og det nationale. Fra folkevise til kunstdigtning.

Gunvor Simonsen, En fortræffelig Constitution - om konstruktion af social orden på de Dansk Vestindiske øer i sidste halvdel af 1700-tallet. Integreret med Internationale Udviklingsstudier.

Kirsten Gelting, Modernitet som design - »fysisk og social planlægning« af arbejderklassen i det 19.århundrede.

Søren Barnak, Byens skjulte huse. Arbejderboliger i bydelen Vesterbro. En belysning af de sociale forhold for bydelens arbejdere i perioden 1880-1885.

Anders Scheuer Nielsen og Martin Hilker, Lidelsens Vej. Speciale om

Ernesto Dalgas (1871-1899). Romanen Lidelsens Vej som billede på 1890'ernes »fin de Siècle«-stemning. Integreret med dansk og filosofi.

Lars Dyrløv Madsen, Fiskeriafhængighed, entrepreneurskab og konsumfisk. Kolonibestyrer Poul Müllers eksport af hellefisk fra Ilulissat/ Jakobshavn 1892-1901. Integreret med geografi.

Naja Illeris, Glimt af Grønland. Jette Bangs fotografier som danske repræsentationer af 1930'ernes Grønland i historisk kontekst.

Christian Rohmann, Politiforhandlingerne 29. august 1943 til 19. september 1944. Integreret med socialvidenskab.

[p. 283]

Carsten Trier Høj, Spillets regler? En undersøgelse af udenrigstjenestens offentlighedspolitik og informationsstrategi vedrørende den amerikanske tilstedeværelse på Grønland 1951-57.

Elisabeth Kobæk Lind, Billeder af Syd og Nord. 1950'ernes og 1960'ernes interne migration i Italien.

Morten H. Nielsen, Da computeren kom til Danmark. Integreret med datalogi.

Marianne H.B. Hansen, En empirisk undersøgelse af den socialdemokratiske regerings krav om genforhandling af A.P.Møller gruppens koncession på de danske olie/gas-forekomster i den danske undergrund, især i tidsrummet 1980-81.

Pedro Michael, »os« og »dem«. En undersøgelse af forholdet mellem danskerne og de etniske minoriteter fra 1983 til 1993. Integreret med geografi.

Andreas Nawrocki og Lars Jakob Augustesen, Konsekvensen af »Illusionsløs Realisme«. Et projekt om »Blekingegadegruppen«.

Sophie Jagd Rosendal og Signe Erendal, Krigsenker og livsstrategier i Guatemala. Undersøgelse af forandringer af kvinders råderum efter en borgerkrig. Integreret med geografi.

John Jepsen Korsbjerg, Det skal være anderledes, og det skal være anderledes. En rapport om betydningen af autencitet og sted i heritageturismen. Integreret med geografi.

Mette Hammer Sørensen og Gry Faber, En historie om moderniseringen af det kommunale arbejde. Integreret med pædagogik.

Michael Boakye-Yiadom, Et forenet Frankrig. De nationale myters betydning for 90'ernes franske udlændingepolitik. Integreret med fransk.

Nauja Kleist og Mette Fink-Nielsen, Tilhørsforholdets politikker (om somalieres repatriering i Danmark). Integreret med Internationale Udviklingsstudier.

Marlene Spanger, Den usynlige linedanser. Transnational prostitution blandt sorte kvinder i Danmark - koblinger mellem køn, seksualitet og race. Integreret med Internationale Udviklingsstudier.

Aalborg Universitet

Janne Poulsen og Eva Melchior Jensen, Valdemar Knudssøn - Bête Noire i Valdemarernes glansperiode.

Karsten Byrgesen Nielsen, Den danske middelalderbys oprindelse og tidligste udvikling belyst ved fire eksempler.

[p. 284]

Christian Borchgrevink-Lund, Det 20. århundredes tolkning af Norges-paragraffen i Christian III's håndfæstning.

John William Riedel, Estado da Indias fald.

Jens Peter Andersen, En analyse af socialdemokratiets forhold til valgalliancer og regeringsdannelser med borgerlige partier i perioden 1903-1924.

Eigil Christensen, Taxa - hyrevognene i 1955.

Jakob Dammeyer Fønsbo, Kosovo-konflikten og dens historiske baggrund.

Leif Christensen, Krigen i Bosnien.

Universitetet Personer Specialer M K
KU 67 65 49 18
AaU 63 63 37 26
OU 36 36 20 16
RUC 39 31 17 22
Aalborg 9 8 7 2
Ialt 214 203 130 84

Oversigten dækker alle de specialer, jeg i 2000 efter anmodning har tildelt censorer. Væksten er ganske markant, idet der i 1999 var 176 studerende, der afleverede speciale, dengang var der tale om 166 specialetitler - forskellen på grund af et antal gruppespecialer, overvejende fordelt på to personer. Man kan med andre ord konstatere, at specialearbejdet helt overvejende stadig er et individuelt foretagende, svarende til hvad der i høj grad - for høj grad? - karakteriserer historikeres arbejde i det hele taget.

Den samlede fordeling mellem kvindelige og mandlige studerende er stort set uændret. Knap 40% af specialeforfatterne er kvinder, i 2000 lavest kvindeandel i København, højest på RUC.

Det er ikke ganske enkelt at dele de afleverede specialer op på kategorier og perioder. Derfor må nedenstående oversigt betragtes med en vis overbærenhed.

Historiografi, historieteori, formidling, metode, universalhistorie
21
Oldtid
 8
Middelalder
17
Ca. 1500 - 1789
18
Ca. 1789 - 1945
77
1945 -
62

[p. 285]

At dømme ud fra specialetitler er historie i Danmark noget, som primært er knyttet til tiden efter 1500 og især til tiden efter ca. 1800, hvortil kommer en vis interesse for mere historiografiske, teoretiske og metodiske emner. Det er også stadig tydeligt, at vi - formentlig især af sproglige grunde - har en lidt provinsiel sammensætning af specialeemnerne. De er mest knyttet til dansk historie. Når de beskæftiger sig med emner uden for Danmark, er der helt overvejende tale om emner, hvor der kan være engelsksproget litteratur. Latin, tysk, fransk, spansk, italiensk m.m. er noget, som kun ganske få historiestuderende giver sig i kast med - måske også fordi ganske få universitetslærere beskæftiger sig med emner uden for den »slagne vej«.