Historisk Tidsskrift
Copyright © by Den danske historiske Forening.

OVERSIGT OVER SPECIALER I HISTORIE VED UNIVERSITETERNE AFLEVERET I 1999

VED

ERIK JØRGENSEN

100:1, 241-251.

Se litteraturfortegnelse i pdf-format

Københavns Universitet

Kasper Haarby Hansen, Teoriens nødvendighed.

Malene Kokholm Rasmussen, Povl Bagges historieteori. Generalisering eller individualisering ? Povl Bagges historieteoretiske standpunkter.

Jette Scharff Nielsen, Om barndomshistorien efter Ariès - En historiografisk gennemgang af centrale værker fra 1980'erne og 1990'erne.

Erik Chr. Kann, Danske købstadsmonografier 1970-97. En analyse af anvendte dispositionsformer.

Gisleyg Holm, Udviklingen i den nationale historieskrivning i Uruguay. - En undersøgelse af tre fremstillinger af nationalhelten José Gervasio Artigas fra tre forskellige perioder.

Jesper Glad, Drømmen om Amerika - Når Myten bestemmer historien -.

Sofie Lene Balc, Anstændighedens belønning og sandhedens pris. Forestillinger om forfølgelsen af de danske jøder i oktober 1943.

Gitte Jensen, En undersøgelse af »grundfortællingen« om Danmarks besættelse i TV og dagspressens fejring af 50-året for befrielsen i 1995.

Kit Lykketoft, Konstruktionen af den grønlandske selvforståelse - baggrund og analyse.

Christine B. Hernandez Garrido, Britannia Perdonita. En undersøgelse af økonomien og romaniseringen i det nordlige Britannien med særlig henblik på betingelserne for udbredelsen af møntpengebrugen i romersk tid.

Malene Pultz Egholm, Cyprian - fra retor til martyr. Belyst gennem hans breve.

Mia Münster-Swendsen, The Making of the Masters. - Scholastic Self-fashioning in High-Medieval France 1150-1280.

Inger Merethe Bak, Befolkning og bebyggelse i 1200-tallets Østdanmark. Omkring Plovtalslisten i Kong Valdemars Jordebog.

Søren Pfeffer, Forholdet mellem Øst- og Vestdanmark i Middelalderen. En bredt anlagt undersøgelse af kildematerialet til Danmarks historie ca 800-1397 med stadig henblik på forholdet mellem Øst- og Vest-danmark og spørgsmålet om hvorvidt disse områder udgjorde en politisk og organisatorisk enhed.

Maia Jørgensen, De levende døde - forestillinger om døden i de sen-middelalderlige kalkmalerier. En WEB-site til undervisningsbrug i gymnasiet.

Rasmus Asger Iuul, Renæssancepavernes nepotisme.

Gitte Konradsen, Federico da Montefeltro - en forbilledlig renæssancefyrste. En analyse af Federico da Montefeltros selviscenesættelse, med udgangspunkt i Palazzo Ducale i Urbino. 

Christina Krogh, Den indre logik ? - Den spanske inkvisition i Ciudad Real 1483-85.

Susan Monica Johnsen, En komparativ analyse af fem udvalgte historiske behandlinger af kvinders stilling og vilkår i Danmark i perioden 1400-1700.

Lars Mortensen, Synet på Kloge Folk og signen og manen i Danmark i perioden fra Reformationen til 1600.

Martin Djupdræt og Rasmus Windfeld, Billeder og narrativitet i den kongelige iscenesættelse 1588-1760.

Kim Ati Wagner, »Gøngehøvdingen« Svend Poulsen - dekonstruktionen af en myte.

Kasper Risberg Eskildsen, Én videnskab for kongen. Den ældre Enevældes lærdomsreformer & skabelsen af den danske oplysning.

Helle Folkersen, F.C.Eilschov og debatten om kvinders dannelse i det attende århundrede.

Sune Christian Pedersen, Duellering i Danmark. Ære, stand og statsmagt 1770 til 1900.

Søren Thyge Bak-Jensen, Den dyriske magnetisme og de danske læger 1775-1830.

Jesper Wik, Landbrug og teknik 1800-1960. Arbejdsrapport til en formidlingsopgave på Dansk Landbrugsmuseum, Gl. Estrup.

Joan Nielsen, En lov i funktion. - Fattigreglementet af 5.juli 1803 og dets administration i Søllerød sogn.

Mikkel Nyboe Johansen, Darwins videnskabelige indsats belyst mentalitetshistorisk.

Hanne Lena Jensen Frøsig, Svenskere og andre fremmede i spil mellem nationale identiteter 1892-1912.

Henriette Nicolaisen, Det historiske fertilitetsfald.

Lars Hedebo Olsen, Chinatown og kinesernes integration i New York.

Morten Raahauge, Krigens totalisering. Et studie af Tysklands iværksættelse af uindskrænket U-bådskrig, februar 1917.

Morten Uhrskov Jensen, Danmark og Folkeforbundet 1918/20-1933. - Et studie af de danske beslutningstageres syn på Danmarks neutralitetsstatus som følge af landets medlemskab af Folkeforbundet.

Jan Ebbesen, Territoriale kompromiser og komprimerede territorier: om stats- og nationsdannelse i Irak under monarkiet 1921-1958.

Anders Bjørn Hansen, The Punjab 1937-47. A Study of Ethnic Cleansing and Genocide.

Thomas Boserup, »Her er London«. En analyse af mål og midler i de engelske myndigheders politik for radiopropaganda til Danmark i Besættelsens første del.

Pia Lone Bjørnkjær, Husmor under Besættelsen. Konsekvenser af og opfindsomhed under besættelsestidens vareknaphed 1940-45.

Lisbeth Holm, En analyse af diskussionen om og behandlingen af Besættelsestidens stikkerlikvideringer som et moralsk og politisk problem efter maj 1945.

Orla Jensen, Blandt Allierede. Det Konservative Folkeparti og partiet Venstre i dansk sikkerhedspolitik 1945-1949.

Jørgen Gerstoft, Fransk kolonipolitik. Kolonirigets opløsning 1945-1962.

Hans-Henrik Rode, Japans nationale og regionale sikkerhedspolitikker efter 1945.

Niels Krause Brix-Thomsen, Englebørn og Sommerfugle? - Fra skæbneramt til valg af livsform.

Gitte Astor Madsen, Den danske U-landshjælp 1960-1962 - set i et politisk perspektiv.

Steven L.B. Jensen og Thomas Ekman Jørgensen, Studenteroprøret i Danmark 1968. Forudsætninger og konsekvenser.

Jan Michael Bjørklund, From Initiative to Program; US Space Policy with a Focus on NASA's Space Station Initiative 1981-1984.

Britt Faulenborg Skardhammar, Det moderne menneske. Fra tvang til autonomi. - Mellem modernitet og postmodernitet.

Troels J.N. Pedersen, Strukturtilpasningen i Ghana - succes eller fiasko? - En diskussion af strukturtilpasning i Ghana fra 1983-1990.

Jan Kronhede Jensen, Den danske Europapolitik i brud og kontinuitet - en diskussion af den danske Europapolitik 1985-1993.

Tina Altenburg, Tatarstan og Rusland, bag facaden på Ruslands centrum-periferi-konflikter, perioden 1988-94.

Thomas Christensen, Amerikansk udenrigspolitik under Iran-Irak krigen.

Bjarke Malmstrøm Jensen, Nationalismens indflydelse på nyere russisk politik. En historisk perspektivering.

Johannes Bjerrum-Niese, Nationalisme og socialisme: et studie af PKK (om kurdernes bevægelse).
 

Aarhus Universitet

Jan Ingebrigtsen, Orientalisme til diskussion. En kritik af Edward Saids orientalisme set i lyset af tre 1800-tals orientalister.

Iben Fonnesberg Schmidt, De danske købstæders militære bidrag i Middelalderen og frem til 1570.

Jens Arvid Spærhage Hansen, Valdemar Atterdag 1338-44. - Vejen til tronen, erhvervelsen af Sjælland, afståelsen af Skåne.

Heidi Normine Nissen, Ikke kun Himmeriget, men også denne jord. Et bidrag til forståelse af Giottos menneske- og livssyn, belyst ud fra udvalgte værker fra Arena-kapellet og ud fra tidens sociale, politiske og religiøse forhold.

Peder Ravn, Finansieringen af den holstenske indsats i krigen om Sønderjylland 1409-35.

Claus Corvinius Madsen, Jyske adelige godsejeres handel i senmiddelalderen. Lovgivning, urbane relationer og et par konkrete eksempler.

Helga Toft, St. Georg og Dragen. Træk til belysning af udviklingen i Donatellos menneskesyn set på baggrund af de politiske, sociale og åndelige forhold i borgerskabet.

Rikke Marie Nielsen, Eggert Frille. - En nordisk politiker under Christian I 1448-1470.

Marie Louise Aaberg Andersen, Adelskvinde og ægteskab. En analyse af de adelige kvinder på ægteskabsmarkedet under adelsvælden.

Jan Dalsten Sørensen, Christen de Linde. En vestjysk matador fra 1600-tallet.

Nina Javette Koefoed, Forandringer i normer for ægteskab og lovgivning mellem 1770 og 1800.

Lisbeth Skjernov, Brud eller kontinuitet ? Fattigvæsenets lokale administration før og efter indførelsen af 1803-reglementet.

Pia Christiansen, »Kiære Venner i Christo.« Mentalitetshistoriske studier omkring den religiøse vækkelse i Rårup sogn ca. 1800-1814.

Vibeke Kaiser-Hansen, »Jeg tog biebelen i min haand.« Studier vedrørende kulturelle og religiøse forhold og mønstre hos den vakte lægmandsgruppe i Rårup sogn i begyndelsen af 1800-tallet.

Karen Hastrup, Religionskonflikter i Det Mosaiske Trossamfund i København 1814-1833. Reformbevægelsens skæbne.

Ole Winther, N.L. Høyen og den borgerlige, nationalliberale kulturopfattelse i 1820'erne, 1830'erne og 1840'erne.

Uffe Barsballe Thyssen, »...saasom Løbe-, Springe-, Klavre-, Svømme- og militaire Øvelser«. Studier i gymnastikkens udvikling og praksis i almueskolen på landet i det 19.årh. med særligt henblik på 1850'erne og primært baseret på indberetninger til det centrale gymnastikinspektorat.

Martin Schleef, Opinion og politik - studier omkring opinionens påvirkning af salgsforsøgene vedr. Dansk Vestindien i 1867 og 1902.

Annegrethe Kristiansen, »Havde der ikke været så grumme meget vand imellem os.« En undersøgelse af livsvilkår for udvandrerkvinder i Amerika sammenlignet med forholdene for de tilsvarende kvinder i Danmark.

Henrik Liliendahl Eibye, Kronens Ret, Højres Kamp! En undersøgelse af Højres splittelse og tilbagegang mellem Forliget 1894 og Systemskiftet 1901.

Claus Gammelgaard, Det århusianske borgerskabs livssyn og selvforståelse i 1890'erne belyst gennem oprettelsen af Aarhus ny Theater.

Kristine Rasmussen, Alting bærer sin frugt. Temaer til belysning af Selma Lagerlöfs forfatterskab ud fra tidens åndelige og samfundsmæssige forhold.

Sofus Peter Teislev, Den mindst befærdede vej. Kommunismens indflydelse i Kina fra den første KKP-kongres til Den lange March 1921-1934.

Lars Bech Sørensen, Poul Henningsens og Arne Sørensens forhold til funktionalismen og kulturradikalismen fra 1926 til 1939. Et bidrag til belysning af kulturdebatten i Danmark i Mellemkrigstiden.

Cathrine Kyø Hermansen, Besat-frygtens diskurs. En analyse af sammenhængen mellem de amerikanske forestillinger om tyskerne og afnazificeringen af skolesystemet i den amerikanske besættelseszone 1945-1949.

Lars Bidstrup, Blæsten, sandet og stjernerne. - Vigtige træk af Saint-Exuperys livssyn, belyst ud fra hans forfatterskab.

Mette-Astrid Jessen, Mellem Norden og Europa - en analyse af det danske Socialdemokratis stillingtagen til opbygningen af Europarådet.

Mads Darling, Socialdemokraten/Aktuelt og Berlingske Tidendes behandling af udvalgte udenrigs- og sikkerhedspolitiske emner i perioden 1949-1961.

Rasmus Grand Bjørnø, Baggrunden for det Store Spring Fremad. En analyse af den sociale og politiske udvikling i Folkerepublikken Kina 1951-1956, med henblik på at udpege mulige organisatoriske og institutionelle faktorer af betydning for iværksættelsen af Det Store Spring Fremad.

Anders H. Simonsen, Eisenhower og Borgerrettighederne i 1950'erne. - En empirisk analyse af præsident Eisenhower's syn på, holdning til og håndtering af borgerrettighedsproblematikken i hans præsident-periode.

Christina Andersen Nexø, »Udenrigspolitik er ikke blot magtpolitik«. En analyse af den politiske debat om dansk deltagelse i FN-aktioner 1950-64.

Sandra Trefzer, Familieplanlægning og fertilitet - en historisk analyse af befolkningspolitik og reproduktiv adfærd i Nordindien 1951-77.

Lars Henriksen, En hårfin balance - en analyse af Danmarks markedspolitik 1957-61.

Tina Benvenutta Larsen, Mellem fornuft og følelse. - En undersøgelse af Socialdemokratiets forhold til europæisk integration med særlig henblik på den interne splittelse mellem parti og fagbevægelse i perioden 1957-1962.

Thomas Nørgaard, I effektivitetens og demokratiets navn. En analyse af fagbevægelsens og Socialdemokratiets forsøg på at skabe et velfungerende arbejdsmarked under højkonjunkturen 1958-1973.

Niels Christian Nielsen, Man har et standpunkt... Socialistisk Folkepartis EF-politik set i lyset af partiets overordnede politiske strategi 1959-1993.

Thomas M. Glintborg, Når mål og midler kolliderer. Rolling Thunder - den amerikanske bombekampagne over Nordvietnam 1965-1968.

Nina Kirstine Brandt, En kulturpolitisk redegørelse 1969. Dansk kulturpolitik i 1960'erne mellem Traditionalisme og fornyelse.

Mikaeel Sorknæs, Decisions in Crises - The Foreign Policy of the USA Towards the Arab-Israeli Conflict 1967-1974. With special emphasis on the October War.

Anne Kristine Grosbøll, Tradition i bagagen: En perceptionshistorisk analyse af Storbritanniens forhold til Europa i den tidlige efterkrigstid med særligt henblik på årene 1955-58.

Thomas Wriedt, Internettets historiske udvikling - en redegørelse for netværksudviklingen fra 1960erne til 1990erne.

Niels Lassen, Arktisk selvstyre. En sammenligning af selvstyreforhandlingerne i Grønland og Nunavutterritoriet i Canada i tiden ca. 1970-1999.

Betina Skjønnemand, Kampen om magten. - Om Fremskridtspartiets indre stridigheder 1972-1995.

Peter Johannes Scott Larson, Barcelona-erklæringen og økonomisk udvikling i Maghreblandene - en afprøvning af Gary Goroffis udviklingsteori på Algeriet, Marokko og Tunesien.

Claus Hvass, Arbejderbevægelsen i en opbrudstid. En undersøgelse af forholdet mellem LO og Socialdemokratiet 1975-96.

Esben Kalhøj, Letland og det russiske mindretal 1991-1998.

Jakob Ilum Damsgaard, Der må være en grænse - osse mellem gode naboer: en analyse af modstanden mod oprettelsen af det grænseoverskridende samarbejdsorgan Euroregion Slesvig.
 

Odense Universitet

Vibeke Skøtt, De kulturhistoriske Museers indsamlingsvirksomhed i et museumshistorisk perspektiv. Belyst ved Odense Bys Museers indsamlingsvirksomhed 1860-1990.

Bente Amstrup Christensen, Clientela i teori og praksis. Casestudie: Pompeji.

Carsten Hjort Lange, Res Gestae Divi Augusti som udtryk for Augustus' Selbstdarstellung. Det augustæiske byggeprogram på den nordlige del af Campus Martius.

Bettina Buhl, Storebælts kystbebyggelse - fra jernalder til middelalder.

Morten Pedersen, Det tidlige kirkebyggeri og sognedannelsen på Falster.

Eva Becher, Skt. Peters Kloster i Odense. Sortebrødre klosters historie ca. 1223 - ca. 1539.

Lene Terp Randrup, Moder Maria i Middelalderen - en studie i tre aspekter af Mariafromheden i det fjortende århundrede.

Mads Bomann Larsen, Stat, kirke og kunst. Kirkens transformation og læggørelsen i Santa Maria Novella 1300-1500.

Birgit Bauer, Tre middelalderlige beginemystikere og deres selvforståelse. Hadewijch, Mechtild af Magdeburg og Marguerite Porete.

Christen Seerup, Kongens Fald. En analyse af hvilke faktorer der påvirkede kong Erik VII af Pommerns unionskongedømme fra Kalmar-unionens begyndelse i 1397 til afsættelsen som unionskonge i 1439.

Holger Mathorne, Borgere og bønder klager til Kongen. Klager fra borgere og bønder under »Adelsvælden«, belyst ved kongens eller danske kancellis svar i det 16.og 17.århundrede.

Bo Vølund, Sværmeriet i Evighedsfjorden - En analyse af den danske missions virke og resultater i 1700-tallets Vestgrønland.

Peter Bjerre Brix, Dansk Flådepolitik 1807-1815.

Steffen Reng Andersen, Slaget ved Fredericia den 6. juli 1849.

Martin Borg Lauritzen, Peter von Scholten - Mytens Arkæologi.

Jesper Mogensen, National identitetsskabelse i Irland 1890-1939 - det nationale skolesystems virke i processen.

Karsten Pedersen, Den britisk-Hashimittiske alliance. En undersøgelse af briternes løfter til den arabiske befolkning under Den Første Verdenskrig.

Anette Jensen, Forandret og bevaret ? En kulturhistorisk undersøgelse af 48 statshusmandsbrug oprettet i 1923 og 1925 i Flødstrup sogn på Østfyn.

Camilla Schultz, En undersøgelse af det samtidige danske kendskab til og reaktioner på hungersnøden i Ukraine, Kaukasus og Volgaområdet i 1932-33.

Jesper Gronenberg, Danmarks Kommunistiske Parti under Hitler-Stalin-pagten 1939-1941.

Olav Husted Nielsen, Dansk Ungdomssamvirke, Krogerup Højskole. Ungdomskommissionen og Hal Koch.

Flemming Høst Larsen, Fra »Røde enge« til »Nøgne træer«. Konsensusmyten set gennem danske spillefilm fra 1945 til 1991 omhandlende besættelsen.

Torben Weiland, Trumans anerkendelse af Israel.

Morten Skivild, Danmark og Cocom-samarbejdet, 1948-1954

Thomas Wegener Friis, DDR - og deres forhold til Danmark 1949-60.

Adam Osbirk-Jensen, John F. Kennedy og hans udenrigspolitik i Vietnam.

Jóan Petur M. Hansen, Sagen om de islandske håndskrifter - den folkelige debat.

Pernille Jensen, Den nødvendige politik - En undersøgelse af Venstre-regeringen 1973-1975.

Lykke Eva Storm-Henningsen, Alle Præsidentens Mænd. Atomnedrustningsforhandlingerne i 1980'erne.

Katja Hansen, Delingen af Tjekkoslovakiet. En undersøgelse af årsagerne til delingen af Tjekkoslovakiet.

Dorte Leth Nielsen, Skotlands nationalister. Baggrund, vilkår og succes. En undersøgelse af de skotske nationalisters sociale karakteristika og en vurdering af disses betydning for nationalisternes succes eller mangel herpå.

Kirsten Falkesgaard Slot, Truslen fra Iran ? En analyse af Clinton administrationens argumenter og begrundelser for inddæmningspolitikken overfor Iran samt en undersøgelse af de faktiske forhold i Iran.
 

Roskilde Universitetscenter

Jan Bistrup, Fra skønhed til sandhed. En gennemgang af filosofisk-æstetisk teori fra Kant til Gadamer.

Ellen Knudsen, Museumsformidling i cyberspace. En undersøgelse af dialektikken mellem narrativitet og medieform. Fremstillingsformens betydning for den historiske diskurs. Integreret med kommunikation.

Brian Schou, Traditionskritik eller videnskabeligt gennembrud ? - Kristian Erslevs metodiske og ideologiske opgør med Caspar Paludan-Müller. Integreret med filosofi.

Thomas N. Mikkelsen og Peter Bach Nielsen, Den historiske ensretning. For Thomas Mikkelsens vedkommende integreret med filosofi.

Martin Steiniche Nielsen, Historien - en konstruktion ? - Et studie i postmodernismens historieopfattelse.

Mariusz Pazdziora, Not Quite English - The Channel Islands and their Language throughout History. Integreret med Engelsk.

Lars Andersen, Lov om indfødsret 1776 - en kritik af forestillingen om en dansk national identitet i slutningen af 1700-tallets helstat.

Eva Ebler Larsen, De jødiske friskoler i København i første del af 1800-tallet.

Christian Gabriel, Den russiske liberalismes dilemma. - En undersøgelse af kadetliberalismens svære valg mellem en demokratisk og en revolutionær kultur.

Henrik Andreassen, Begrundelser for matematikundervisningen i den lærde skole hhv. gymnasiet 1884-1914.

Jan Vaczy Kragh, Religion og videnskab i mørke rum - spiritisme, psykisk forskning og dansk kultur 1890-1930.

Jesper Parsholt, Til belysning af forholdet mellem nation og klasse -

Otto Bauer og Karl Renner 1899-1907.

Guntha Aamand, Konstruktionen af kvindelighed - diskursanalyse af to seksualvidenskabelige bidrag til den medicinske diskurs' konstruktion af det kvindelige køn. Integreret med filosofi og videnskabsteori.

Nina Kløcker-Nielsen og Kenneth Johansen, En »Skamplet« forsvandt (om Adelgade-Borgergadekvarteret under og efter totalsaneringen med hovedvægt på tiden 1930-1950). Integreret med geografi.

Matias Benedict Seidelin, Mellem tilpasning og aktiv modreaktion. Dansk Kultur-, turist- og propagandapolitik i Tyskland 1933-40.

Maj-Britt P. Larsen og Lotte Mosegaard Hansen, Kridtstregen mellem historie og fiktion. Integreret med dansk.

Peter Ravn-Olesen, Grundloven der aldrig blev... Historien om grund-lovsforslaget fra 1939 og Venstres rolle.

Jakob Sørensen og Peer Henrik Hansen, »Lige ved … … og næsten? « - En analyse af Påskekrisen 1948.

Heidi Suzette Oppelstrup Larsen, Konstruktionen af Indonesien. Den nationale bevægelses opkomst og betydning for dannelsen af den indonesiske samfundsborger. Integreret med Internationale udviklingsstudier.

Niels Henrik Groth, Kommunisterne og uroen på det danske arbejdsmarked i foråret 1956.

Mads Løkke Rasmussen, Danmarks atomvåbenpolitik under den kolde krig - med særligt henblik på Nike-Hercules missilerne omkring København og på Thulebasen.

Knud Holt Nielsen, Kampen om elevbevægelsen - Landsorganisationen af elever 1969-1985.

Janus Wolff Christiansen, Mikkel Solgaard Thomsen og Mette Krogh Olsen, Danmarks Lærerforening og folkeskolens styring 1970-1999 - i et forvaltningsteoretisk perspektiv.

Henrik Herrmann, At the Threshold ? - Beliefs regarding the state of the environment: the "Limits to Growth" debate 1972-99.

Svend Erik Øhlenschlæger, Sandhedens embedsmænd - demokratiet og tamilsagen på TV. Integreret med dansk.

Mads Kristian Dall Petersen, Begrundelsesproblematikken i fysikfaget, set i et historisk perspektiv.

Bent Roldgaard, En historie om Serotypning af Enterobacteriaceae i Danmark, specielt med henblik på E.coli.

Ann Britt Donovan og Mette Skaaning Jakobsen, »Seeing with a third eye.« - New modes of seeing the world in Ben Okri's "The Famished Road".

Stine Torp Jensen, »70'erne i 90'erne« - en kvalitativ analyse af historiebevidsthed om køn. Integreret med kommunikation.

Helle Bjerg og Michael Valeur (for MV ikke speciale, men 3.modul), »...kun på baggrund af sandheden« - opgør med fortiden i Chile, Tjekkoslovakiet og Sydafrika.

Claudia Louise Pring, »Rigets ypperste mænd« ? - En undersøgelse af adelskabets betydning anno 1999.

Mads Monrad Hansen og René Højmark Thomsen, Vision Øresundsregion - en analyse af perspektiverne for etablering af industrielle netværk på tværs af Øresund.
 

Aalborg Universitet

Thomas Bergmann Sørensen, Kirkemødet i Ringsted i 1170.

Niels Thidemann og Martin Ø Christensen, Storlockouten i Aalborg 1899.
 
 

Oversigten er fuldstændig, da den opregner alle de specialer jeg som censorformand har tildelt censor til. I alt er der i 1999 afleveret 166 specialer - sidste år 118. Nogle specialer er skrevet som gruppeprojekter, derfor er det 176 studerende der har afleveret specialeopgaver - sidste år 122. Altså en meget betydelig vækst.

For de enkelte universiteter fordeler antallet af specialer sig således: København 55, Århus 47, Odense 31, Roskilde 40, Ålborg 3. Taget for alle universiteter under et er 39% af de specialestuderende kvinder. Det varierer fra lidt over 40% i København, Århus og Odense, medens kvinderne kun udgør 33% i Roskilde.

Med en vis overlapning er specialerne fordelt på emneområder/perioder:
 

Historiografi og historieteori
15
Historieformidling, bl.a.undervisning, film og TV
 3
Oldtid
 4
Middelalder
22
Ca. 1500 - 1789
12
Ca. 1789 - 1945
46
1945 -
64

Også i 1999 har den ældre historie været tyndt repræsenteret, dog er der væsentlig flere Middelalderspecialer end der var i 1998. Tendens eller tilfældighed? Ud fra emnerne er det stadig meget tydeligt, at de studerende skriver speciale enten i dansk historie eller i emner, hvor de næsten fuldstændig kan nøjes med litteratur og kilder på engelsk.